„În această perioadă, lucrez împreună cu colegii de la Universitatea Montpellier chiar la un studiu privind mortalitatea Covid-19. Studiul nu e încă gata în proporţie de 100%, dar câteva concluzii am putut să tragem. Iar cea mai importantă este că proporţia cazurilor letale a scăzut, într-adevăr. Şi a scăzut destul de mult. Însă explicaţia noastră este că avem mai puţine cazuri mortale fiindcă virusul a circulat în ultimul timp mai mult printre tineri.
Şi era de aşteptat să se întâmple astfel, pentru că e vară, iar tinerii ies mai mult, sunt activi şi intră în contact cu virusul. Ori organismul lor face cu mult mai bine faţă atacului SARS-CoV-2 decât cel al vârstnicilor. Când vom finaliza acest studiu îl vom oferi spre publicare mai multor reviste de ştiinţă şi atunci vom avea şi cifrele corecte şi toate explicaţiile”, a declarat Mircea Sofonea.
„Virusul se transmite mai puţin prin aerosoli„
De asemenea, epidemiologul a vorbit despre modul de transmitere a coronavirusului. Acesta susține că transmiterea prin aerosoli este mai puțin întâlnită.
„Virusul se transmite mai puţin prin aerosoli. Dacă aveam o transmitere masivă în această formă, am fi avut de 10 ori mai multe cazuri. La pojar, de exemplu, avem o astfel de transmitere, iar un bolnav poate da mai departe boala la 10 oameni sănătoşi. Principala modalitate de răspândire a bolii este prin picături expulzate în timp ce bolnavul strănută, tuşeşte sau strigă” , a explicat Mircea Sofonea, potrivit Adevărul.
Epidemiologul francez este de părere că „asimptomaticii transmit mai puţin virusul, dar totuşi mulţi dintre ei îl transmit. De fapt, conform ultimelor studii, nu toţi cei infectaţi transmit această boală. Se pare că mai puţin de 30% dintre ei dau boala mai departe. Întrebarea la care nu vom avea niciodată un răspuns – şi cauza pentru care cazurile grele trebuie duse la spital, iar toate celelalte în izolare la domiciliu – este cine dă mai departe boala„.